Vi står på tærsklen til en ny æra indenfor computerteknologi. Kvanteteknologien nærmer sig, og dermed også kvantecomputere, der kan udføre uhyre komplekse beregninger på brøkdel af den tid, det tager nutidens computere at gennemføre dem.
Perspektiverne er enorme og kan føre til revolutioner inden for udvikling af medicin, kunstig intelligens og forskning.
De samme gælder indenfor sikkerhedsområdet – her er det bare ikke altid koblet med et positivt fortegn, fordi en kvantecomputer så let som ingenting vil kunne bryde nutidens kryptering
De muligheder og trusler, og hvordan de påvirker forretningen, er en lang række af Skandinaviens virksomheder ikke klar til, viser en undersøgelse GlobalConnect har foretaget blandt it- og sikkerhedschefer i virksomheder med flere end 150 ansatte i Sverige, Norge og Danmark.
57 procent af de danske respondenter svarer, at de ikke forstår kvanteteknologien og dens muligheder og trusler. I Sverige gælder det for 40 procent af respondenterne, mens tallet i Norge er 50 procent. For hele Norden er blot 21 procent af virksomhederne parate, og det er alarmerende, vurderer Anna Granö, EVP for B2B i GlobalConnect.
– Både private og offentlige organisationer bliver nødt til at tage stilling til de store sikkerhedsrisici, kvanteteknologien fører med sig, før det er for sent. Sørger vi for en robust og sikker digital infrastruktur, kan vi fokusere på de mange fantastiske muligheder, kvanteteknologien tilbyder, siger Anna Granö.
Ifølge undersøgelsen varierer viden om kvanteteknologi kun en smule, når man ser på antallet af ansatte i virksomheden. It-ansvarlige i virksomheder med flere end 300 medarbejdere svarer 23 procent, at de har en god forståelse af teknologien, mens det gør sig gældende for 19 procent af virksomheder med mellem 150-200 medarbejdere.
– Alle virksomheder bør starte med at overveje, hvilke af deres data der er særligt følsomme, og hvordan de er truet af kvantecomputere. Derfra bør de kontakte deres netværksudbydere og høre, hvad de kan gøre i forhold til at kvantesikre deres digitale infrastruktur, siger Anna Granö.
Kilde: GlobalConnect