Europa halter alvorligt efter USA og Kina i den globale teknologikonkurrence. Det konkluderer ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV), som tester Europas innovationsmuskel på 10 kritiske teknologiområder. Rapportens resultater diskuteres i dag på Teknologisk Topmøde
Tallene afslører en kraftig, global vækst i forskning og innovation primært drevet af USA og Kina, mens Europa, inden for alle områder, falder længere og længere bagud.
Rapporten måler bl.a. på andelen af globale kvalitetspatenter, hvor Kina lige nu dominerer inden for alle 10 områder. Der måles også på antallet af patenter pr. forskningspublikation, hvilket er et mål for, hvor god en region er til at omsætte forskning til kommercielle produkter.
Rapporten bekræfter det billede, som den såkaldte Draghi-rapport også tegner. EU’s evne til at kommercialisere forskning er gået for langsomt i en verden, hvor teknologisk udvikling går stærkt. En udvikling, der truer Europas konkurrenceevne, sikkerhed og bæredygtige udvikling.
Den globale udvikling har ført til, at forsyningssikkerhed, økonomi og forsvar er kommet øverst på den politiske agenda. Det er i dag områder, der rimer på teknologisk udvikling og innovation, hvilket har udviklet sig til et teknologikapløb landene imellem.
I EU er flere medlemslande begyndt at udvikle teknologistrategier, der skal opbygge kapacitet inden for kritiske teknologiområder. I Storbritannien er de allerede i fuld gang med at udrulle deres teknologistrategi, Holland er netop udkommet med deres, mens Sverige er i fuld gang med at definere og udvikle en strategi for teknologier, der er kritiske for Sverige.
ATV har længe peget på nødvendigheden af, at Danmark også får en teknologistrategi. Allerede i 2020 dokumenterede ATV med rapporten ”Verdens førende tech-regioner”, at Danmark mister konkurrencekraft på sine styrkeområder og har behov for at geare op for teknologisk innovation. Akademiets seneste rapport understreger alvoren.
– Vi mener det er afgørende, at Danmark forholder sig til de teknologier, der er kritiske for dansk konkurrenceevne, sikkerhed og resiliens. Derfor anbefaler vi, at Danmark udarbejder en national teknologistrategi, der sikrer samarbejde på tværs af relevante politiske områder, siger ATV’s akademidirektør Lia Leffland.
Rapportens resultater bliver diskuteret i dag på akademiets årlige konference, Teknologisk Topmøde.
Kilde: ATV