I morgen, torsdag den 24. oktober, er det Årets Refleksdag, og indvarsler dermed en årstid, hvor bløde trafikanter af enhver slags går i ét med vintermørket.
Det er alt lige fra fodgængere, cyklister og andre, der færdes på de mørke veje, som kan være svære at se for bilisterne. Faktisk sværere end mange tror, viser en undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik.
Undersøgelsen slår fast, at over halvdelen af bilisterne indenfor en periode på tre måneder har oplevet, at de har haft svært ved at se fodgængere på vejbanen i mørke, i regn eller i tåge.
Det bakkes op af tal fra Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) ved Odense Universitetshospital, der påviser mange trafikulykker i mørke blandt børn og unge. I 2022 registrerede de fynske skadestuer 92 trafikulykker i mørke med 10-14-årige.
Hvis ulykkesbilledet på Fyn er en strømpil for resten af Danmark, svarer det til, at der på landsplan var omkring 1200 trafikulykker i mørke med 10-14-årige, mens tallet for de 15-17-årige var omkring 1550 i samme periode.
– Vi tror på, at brugen af reflekser kan minimere antallet af trafikulykker i mørke, fastslår Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.
– Generelt er forældre gode til at give børnene reflekser på overtøjet, men reflekser er ikke kun for børn, som i mindre grad end voksne bevæger sig ude i trafikken i mørke. Det er vigtigt, at forældre og større søskende er gode rollemodeller for deres børn og mindre søskende og også selv husker reflekserne, tilføjer hun.
Hos Codan og Børneulykkesfonden er forebyggelse et helt centralt omdrejningspunkt – ikke mindst når det gælder om at passe på vores børn og unge i trafikken.
– Vi skal hjælpe vores børn og unge med gode vaner, når de bevæger sig ud i trafikken. Selv om en refleks ikke syner af meget, kan den have stor betydning for, om du bliver set i trafikken, når det er mørkt, siger Anne Mette Toftegaard, viceadministrerende direktør i Alm. Brand Group, og forperson for Børneulykkesfonden og uddyber:
– Når det er mørkt, har en bilist kun omkring 25-30 meter til at se dig. Med synlige reflekser på tøjet bliver afstanden øget til hele 130-140 meter, hvilket giver føreren af bilen ekstra tid at reagere i. Denne lille forskel i synlighed kan være altafgørende for at forebygge alvorlige ulykker i trafikken og potentielt være med til at redde liv.
For 14. år i træk går medarbejdere fra Børneulykkesfonden og Alm. Brand Group, som Codan er en del af, på gaden for at uddele 27.000 reflekser til de morgenfriske, og i år finder årets refleksuddeling fysisk sted i byerne København, Roskilde, Odense, Aarhus og Aalborg.
I alt bliver der uddelt knapt 50.000 reflekser rundt i hele Danmark til Årets Refleksdag.
Kilde: Codan Forsikring