Et stigende antal mennesker over hele kloden oplever misbrug af billeder og identitetstyveri. Men det kan være fortid med et nyt dansk verdenspatent; Sasha.
Det helt specielle ved teknologien er, at Sasha kan beskytte billeder uden at se eller gemme dem, og dermed kan man sikre komplet privatliv for brugeren og i øvrigt leve op til GDPR-standarder for datasikkerhed.
Teknologien kommer til at kunne køre på individets egne enheder, f.eks. en telefon eller computer, og billederne vil derfor kunne beskyttes uden at forlade enheden.
– Jeg har brugt næsten alle mine vågne timer i de seneste år af mit liv på at skabe et værktøj til at bekæmpe billedmisbrug og på en løsning, der kan holde folk ansvarlige for billeddeling. Jeg ser frem til, at der endelig er retningslinjer for god opførsel online og håndhævelse heraf. I et grænseløst digitalt univers får mange et distanceret og dissocieret forhold til konsekvenserne ved adfærd online. Hvad der kan virke uskyldigt, har ægte konsekvenser for rigtige mennesker. Vi er optaget af, at vi får ansvarlighed og god tone online, og det er lige netop derfor, jeg startede Sasha. Vores løsning kan faktisk bidrage til den nye lovgivning og sikre, at sådan adfærd får reelle konsekvenser, forklarer Thomas Eriksson, CEO og Founder i Sasha ApS
Med EU’s Digital Services Act, der trådte i kraft d. 17. februar, omfattes nu alle større virksomheder under EU-lovgivningen. Det skal skabe større tryghed om vores delte billeder, håndhæve rettigheder og holde gerningspersoner ansvarlige.
Sasha vil på den internationale dag for samvittighed, den 5. april, afholde en begivenhed, de glæder sig meget til. Dagen er ikke valgt tilfældigt, for samvittighed er nøgleordet, når billeddeling foregår som en bevidst dårlig handling.
– Vi får ofte spørgsmålet, om vores løsning hjælper mod syntetiske billeder eller såkaldte ‘deepfakes’? Teknologien er bygget således, at uanset hvilken platform eller service det integreres i, kan det forhindre billedmisbrug i at ske. Det vil sige, hvis Sasha integreres i en deepfake maskine, som laver syntetiske billeder, vil vi kunne blokere private billeder, når de uploades til platformen, og dermed vil det ikke være muligt at generere en deepfake på lige netop dét billede.
Den 5. april 2024 i Odense, vil Sasha skabe opmærksomhed og fremme diskussioner om bekæmpelse af online billedmisbrug, der falder sammen med den nylige implementering af
EU’s Digital Services Act. Med engagerende samtaler, teknologi fremvisning, indsigtsfulde diskussioner ledet af grundlægger Thomas Eriksson og hans team, inviteres deltagere til at udforske fremtiden for beskyttelse af digitale rettigheder gennem keynote-taler og paneldiskussioner med digitale rettighedseksperter, ofre for billedmisbrug og juridiske fagfolk.
– Vi inviterer enkeltpersoner, organisationer og medierepræsentanter til at engagere sig med os i den ekstrem vigtige samtale om at bekæmpe billedmisbrug og være vidne til de innovative løsninger, vi har udviklet for at beskytte digitale rettigheder. Vi skal tage kontrollen tilbage over vores fotos og holde folk ansvarlige for deres opførsel. En gang for alle må vi stoppe billedmisbrug om det så er lækkede fotos, billeder til fake accounts, CSAM eller lignende, kan det være altødelæggende for vores opfattelse af retfærdighed og virkelighed, påpeger Thomas Eriksson.
Kilde: Sasha