Sidste år kostede butikstyverier den danske detailhandel et tab på mere end 2 mia. kr. Antallet var oppe på næsten 28.000, og passerer dermed rekordåret 2023 med 13 procent.
Det viser en analyse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) baseret på danske oplsyninger og data fra den svenske erhvervsorganisation Svensk Handel anslår,
Også på tabsstiden er de 2 mia. en stigning fra 2023 – endda ganske markant, da tabet for to år siden lå på ca. 1,65 mia. kroner.
– Sammenligningen viser, at den danske dagligvarebranche står over for en stigende udfordring, hvor vores estimater viser, at tabet på grund af butikstyveri i Danmark kan være endnu højere end de beregnede 2 mia. kroner, når faktorer som mørketal, højere moms og stjålet alkohol medregnes. Vi vurderer derfor, at det reelle tab kan overstige 2,4 mia. kroner, siger Jannick Nytoft, adm. direktør hos DSK.
Og de mange butikstyverier er ikke bare smårapserier en fredag aften. Der er tale om en mere organiseret kriminalitet, der krydser grænser. Bl.a. er udenlandske statsborgere er overrepræsenteret blandt butikstyvene.
DSK mener derfor, at der er behov for internationale løsninger:
Styrket forebyggelse og konsekvens: Bedre adgang til teknologi, der kan hjælpe både myndigheder og butikker med at forebygge butikstyverier. Højere straffe til tyve og hælere.
Økonomisk kompensation: Bedre rammer for, at butikker kan få dækket tab, f.eks. gennem løntilbageholdelse og en kriminalitetsfond.
EU-samarbejde: Udfordringen bør drøftes på EU-niveau med fokus på retspolitiske rammer og Schengen-samarbejdet.
Sidst, men ikke mindst vil organisationen generelt sat mere spot på problemet. Ikke bare på tyvene – det giver sig selv, men også på hælere, herunder fokus på sociale medier og andre steder, hvor hælervarer sælges.
Kilde: DSK