Holdningen til videoovervågning har skiftet kurs. Nu er det ikke længere Big Brother is watching you – men nærmere Big Brother is watching out for you, der kendetegner holdningen.
Efter et år med stigende bandekriminalitet og markante opklaringssager er overvågning igen blevet et hot emne i den offentlige debat. Hvor videoovervågning tidligere mødte skepsis, er holdningen nu ved at ændre sig, mener Martin Nielsen Nørskov, kommerciel direktør i sikringsvirksomheden DKTV.
– Tidligere var virksomheder, fagforeninger og ejendomskontorer tilbageholdende med at indføre videoovervågning af hensyn til beskyttelsen af ansatte og beboere. Der var sådan en frygt af ’Big Brother is watching you’. Nu vælger man overvågning for netop at beskytte dem og skabe tryghed i hverdagen.
En rapport fra DKTV viser, at 46 % af beboerne i landets boligforeninger føler sig mere trygge i dag sammenlignet med for 10 år siden, mens kun 10% føler sig mere utrygge.
Den tendens kan ejendomsleder i AKB Rødovre, Søren Lillevang, nikke genkendende til. Boligforeningen AKB Ved Milestedet har gennem de seneste år opgraderet sikkerheden med bl.a. videoovervågning, således at både indgangspartier, opgange og fællesområder nu er overvåget.
– Det er vores opfattelse, at trygheden blandt beboerne er steget gevaldigt gennem de sidste par år. I starten var beboerne ikke helt tilfredse med, at vi kunne se, hvem der kom og gik, men det har ændret sig. De har vænnet sig til det og mærker, at overvågningen gør en forskel – at der ikke længere kommer ubudne gæster i samme omfang, og at vi reagerer, hvis der opstår en hændelse.
Den nyeste teknologi inden for videoovervågning og kunstig intelligens gør det muligt at identificere kriminelle og følge deres færden. Dermed kan videomaterialet også fungere som bevismateriale og i visse tilfælde erstatte vidneudsagn.
Boligforeninger skal indhente tilladelse, og videomateriale må kun benyttes ved konkret mistanke. Det er afgørende at informere om, men ligeså vigtigt er det at inddrage borgerne for at sikre en bred accept og forståelse af overvågning i gadebilledet, understreger Martin Nielsen Nørskov.
– Når politiet opfordrer borgere til at registrere deres kameraer, er det med til at afmystificere overvågningen. Samtidig sender det et signal om, at ganske almindelige danskere rent faktisk kan spille en aktiv rolle i opklaringen af en forbrydelse – eller måske endda være med til at redde et liv.
Kilde: DKTV